Missie en Visie
vzw Ter eecken
Missie
Het Centrum Ambulante Revalidatie Ter Eecken staat in voor het begeleiden van de zorggebruiker en zijn context naar een optimale participatie met het oog op een maximale levenskwaliteit.
Concreet vertaalt zich dit in volgende visie:
Een kwaliteitsvol multidisciplinair zorgtraject staat in onze werking via hulpvraaggericht werken centraal. We vertrekken vanuit de sterktes van de zorggebruiker en zijn context.
Tijdens de behandeling willen we als CAR zowel voor kind als context een veilige haven zijn waarin er bij aanvang van therapie sterk wordt ingezet op verbinding maken met het kind en zijn/haar context. Vanuit deze vertrouwensband worden ouders/context en zorggebruiker ondersteund in het formuleren van hun hulpvragen. Deze hulpvragen worden door het behandelend team vanuit de bio-psychosociale achtergrond geïnventariseerd en opgenomen.
Het behandeltraject wordt regelmatig, in overleg met de zorggebruiker en/of context, geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd. Hierbij benadrukken we het belang van transdisciplinariteit en de samenwerking met externe hulpverleners. Hierin neemt het CAR vanuit zijn deskundigheid en met een kritische blik een coachende rol op. We streven in elke begeleiding naar zorg op maat. De betrokkenheid en motivatie van de context achten we zeer belangrijk.
Als therapeut zijn we in staat om de behoeften van het kind in kaart te brengen. We houden steeds rekening met de draagkracht van het kind en zijn context en passen ons handelen hier voortdurend naar aan.
In elke behandeling achten we traditionele waarden zoals empathie, echtheid en respect belangrijk.
We respecteren daarnaast de vertrouwelijkheid van informatie en gebruiken deze enkel in belang van ondersteuning van context en zorggebruiker.
Als behandelend team ijveren wij naar een correcte professionele beeldvorming van elke zorggebruiker, waarbij elk teamlid zijn verantwoordelijkheid neemt, vanuit zijn eigen expertise. Dit betekent dat de nodige observaties en onderzoeken zullen gebeuren om, volgens de criteria omschreven in recentelijke wetenschappelijke literatuur, tot differentiaaldiagnostiek te komen.
In ons centrum stellen we volgende waarden voorop:
- Geloof in de unieke eigenheid van elke zorggebruiker en zijn context.
- Geloof in de ontwikkelingsmogelijkheden van elke zorggebruiker.
- Respect voor de culturele en filosofische waarden van elke zorggebruiker.
- Respect voor de privacy van elke zorggebruiker en zijn context.
- Vertrouwen in de deskundigheid en de betrokkenheid van onze medewerkers.
- Continu streven naar verbeteren van de hulpverlening.
Alle medewerkers engageren zich ten volle om een efficiënt antwoord te bieden op de hulpvraag. Hierbij vragen we aan elke medewerker een maximale inzet om:
- zijn/haar kennis, zijn/haar psychische en fysische mogelijkheden – in werkverband maximaal in te zetten ten bate van de hulpvrager.
- zijn/haar professionele kennis en kunde te verbeteren, door verdere lectuur, bijscholing, vorming en overleg met collega’s.
- de meest efficiënte technieken, apparaten en hulpmiddelen te kunnen gebruiken.
- zijn collega’s met respect te bejegenen en zo veel mogelijk open en geweldloos te communiceren.
Gelijktijdig engageert CAR Ter Eecken zich om:
- de beste medewerkers aan te trekken.
- de medewerkers te helpen bij hun streven naar continue verbetering van de hulpverlening door voldoende kansen te bieden tot bijscholing en vorming.
- binnen haar mogelijkheden de infrastructuur en de middelen aan te bieden aan de medewerkers waarbij een kwaliteitsvolle hulpverlening kan gerealiseerd worden.
Tenslotte benadrukken we het belang van respect voor de eigen waarden, de eigen cultuur en de privacy van onze zorggebruikers en collega’s. Dit betekent dat elke medewerker:
- elke hulpvrager vriendelijk en respectvol begroet en zo snel mogelijk probeert te helpen.
- rekening houdt met de mogelijke invloed(en) van de filosofische, religieuze en culturele waarden van de hulpvrager.
- de waarden van de hulpvrager niet beoordeelt of veroordeelt, maar ze respecteert.
- de gegevens van de hulpvrager discreet behandelt met respect voor de deontologische aspecten en het beroepsgeheim.
- er (mede) voor zorgt dat de uitwisseling van gegevens omtrent de hulpvrager met andere personen of netwerken steeds gebeurt in overleg met de hulpvrager.